🡰 előző
Magyar Katolikus Lexikon > H > húsvéti sonka
következő 🡲

húsvéti sonka: a húsvéti szentelt eledelek egyike. - A 10. sz: Szt Ulrik életrajzában említik először. A sonka a parasztélet gazd. és kultikus rendje következtében vált már igen régen jellegzetes húsvéti eledellé. →Húshagyó után régebben nem ettek húsfélét, így a kolbász és füstölthús nem fogyott. Húsvétra azonban elővették, és a kalács, tojás, bárány mellett ezt is megszenteltették (→húsvéti bárány, →húsvéti tojás). Külön áldását már a Pray-kódex ismeri (benedictio lardi). - A ~t számos helyen (Makó, Battonya) úgy eszik, hogy csontot ne törjenek meg benne. A hagyományt a →húsvéti bárány képzetköréből vették át. **

Bálint 1989:307. - Kühár-Radó:166.

A lexikon kora

A lexikon a budapesti Pálos Könyvtárban készült 1980 és 2013 között. A honlapon a korabeli szócikkek olvashatók, az újabb eseményeket, kutatási eredményeket a szócikkek nem tartalmazzák.